top of page

Mi az a Spheroid Earth közösségi projekt?


spheroid earth xr hub

Az NFT-k olyan alapvető építőkövei a nyílt metaverzumnak, amelyek permanens digitális eszközöket hoznak létre, ezek pedig képesek kölcsönhatásba lépni és több metaverzumban is jelen lenni.


A Spheroid.Space NFT-k az XR Metaverzum alapjait képezik, amelyek a földrajzi koordinátákat használva összekapcsolják a digitális és a fizikai világokat.


De mi történne, ha ezt a kapcsolatot még hatékonyabbá tehetnénk? Mit szólnál, ha a földrajzi koordináták mellett a metaverzumba további információkat is integrálhatnánk? Mi lenne, ha a fizikai világ 3D-s struktúráját digitalizálnánk és blokkláncra helyeznénk?


A Spheroid Earth segítségével ezt a lehetőséget valósítjuk meg. A mesterséges intelligencia segítségével most már képesek vagyunk 3D térképet létrehozni a valós világról. Egyszerűen fényképek készítésével (nincs szükség lidarra vagy más drága készülékre), csak az okostelefonodra van szükség a zsebedben. A Spheroid Universe közösségének minden tagja potenciálisan hozzájárulhat a valós világ legátfogóbb 3D térképének létrehozásához és bővítéséhez.


Miért olyan fontos ez, kérdezheted? A válasz egyszerű: ez a nyílt térképezési rendszer forradalmi módon emeli a Spheroid Universe AR Metaverzumát egy teljesen új szintre. Jelenleg, amikor egy AR elemet Spheroid.Space-en helyezünk el geolokalizálás céljából, a GPS-pontosság általában 6 méternél jobb nem szokott lenni. Azonban a digitalizált Spheroid.Space rendszer akár 20 cm-es pontosságot is elérhet! Ez teljesen új dimenziókat nyit meg olyan AR élmények számára, amelyek technikailag korábban elképzelhetetlenek voltak: például egy digitális grafika pontos elhelyezése egy kirakaton vagy szobron a szabadban, az AR tartalmak precíz felhelyezése egy meglévő épületre, az eszközök földrajzi pozicionálása belső térben több emeleten át. Csak néhány példa, amelyek bemutatják e rendszer potenciálját, és egyelőre nem található olyan platform, amely ehhez mérhető az AR pontosság és a digitális-fizikai világ közötti széles híd létrehozásában.


Mindez nem csupán az AR pontosság fokozásáról és a fizikai és digitális világ közötti kapcsolat erősítéséről szól, hanem új gazdasági lehetőségek kialakításáról is a Spheroid Universe-en belül.


colosseum pontfelhő
Olaszország, Róma Colosseum Spheroid.Earth pontfelhő

Amikor az AR jövőjét vizionáljuk, a kontextualizált 3D-s élményekkel gazdagított kiterjesztett világ képe jelenik meg előttünk. Ez az új valóság zökkenőmentesen egyesíti a fizikai világot, és olyan lehetőségeket rejt, mint például az AR-el kibővített épületek, navigációs rendszerek, virtuális avatárok, amelyek információkat közvetítenek termékekről, szolgáltatásokról és helyszínekről, műalkotások, amelyek átformálják a körülöttünk lévő valóságot, AR-el kibővített kirakatok, lenyűgöző játékok és még számos más lehetőség... De miért látunk még mindig kevés valós példát ezekre a lenyűgöző alkalmazásokra?


A válasz egyszerű: a geolokalizáció pontossága.


Az AR világ széleskörű kiterjesztéséhez kritikus fontosságú egy olyan rendszer létrehozása, amely pontosan meghatározza a megfigyelő helyzetét a térben.


A lenyűgöző AR alkalmazások közül egyik sem korlátozódhat kizárólag a GPS rendszerre. A GPS pontossága kültéri használatra alkalmas, de beltérben már nem működik megfelelően. Ezért hoztuk létre a Spheroid.Earth-öt, egy olyan rendszert, amely a számítógépes látás erejével pontosan pozicionál téged a térben. Ez a megoldás messze túlmutat azokon a korlátokon, amelyeket csupán a GPS-szel lehet elérni. Az ilyen rendszer lehetővé teszi olyan AR alkalmazások létrehozását, amelyekről korábban csak álmodozhattunk.


De hogyan működik? A Spheroid.Earth térképrendszer minden okostelefonnal rendelkező felhasználót (nincs szükség Lidar-ra) felhatalmaz arra, hogy térképkészítővé váljon; mindössze öt perc filmezés szükséges. Nappal készítsd a felvételet az XRhub alkalmazással, válassz ki egy épületet vagy nevezetességet és járd körbe szép lassan úgy, hogy közben a kamerával folyamatosan az épületet tartod fókuszban. Ne menj túl közel hozzá, folyamatosan haladj és ne tegyél hirtelen mozdulatot a kamerával.


spheroid eart útmutató

Ássunk egy kicsit a mélyére:

  • A 3D pontfelhő lehetővé teszi az alkotó számára, hogy pontos vizuális referenciát kapjon a helyszín tényleges 3D-s szerkezetéről, amelyet az AR-élménnyel kíván kiegészíteni.

  • A számítógépes látás algoritmusai ezután a pontfelhőt fogják használni, hogy lokalizálják az AR-vizualizáció megfigyelőjét a térben, és koherens élményt nyújtsanak számára.

Azonban itt még nincs vége; a térképek létrehozásához szükséges alapadatokat NFT-k formájában birtokolja a pontfelhő készítője. Az elképzelés egy Web3 alapú, közösségi tulajdonú, folyamatosan frissülő 3D-s térkép kialakítása a világ legfontosabb beltéri és kültéri helyszíneiről. De miért is olyan jelentős ezeknek az adatoknak a birtoklása? A 3D térkép elkészítése még folyamatban van, így nincs még pontos referencia, azonban érdemes lehet nézni a Google Térkép példáját: szolgáltatásuk havonta akár 1 milliárd aktív felhasználót is képes generálni. Ez mutatja, mennyire keresett és értékes lehet egy ilyen adatforrás a digitális világban.


Mi lenne, ha ezeknek az adatoknak egy részét te birtokolnád? Mi lenne, ha létrehoznád ezeket az adatokat, hozzájárulva az AR metaverzum portál létrehozásához?


A Spheroid.Earth célja nem a google maps újjáépítése, hanem a világ legkiterjedtebb web3-alapú, 3D-s térképének elkészítése a világ fontos helyeiről, az emberek által okostelefonnal látogatott bel- és kültéri helyekről autók és műholdak helyett. Ezek a Spheroid.Earth pontfelhők alapvető fontosságúak az AR számára; ezek jelentik az AR metaverzum kapuját, és ezek nélkül nincs mód a fizikai világ megbízható és koherens augmentációjára.


Hogyan profitálhatsz a Spheroid.Earth rendszerével?


spheroid earth colosseum pontfelhő

Próbáld ki a Spheroid.Earth programot az XRhub alkalmazásban.

Töltsd le most! iOS és Android -on is elérhető

Comments


bottom of page