top of page

Mi az a térbeli számítástechnika, és hogyan kapcsolódik a Web3-hoz és a blokklánchoz?

A térbeli számítástechnika a web3 következő technológiai eleme, amely hatással van a digitális tartalommal való interakcióra. Tanuld meg, hogyan illeszkedik a térbeli számítástechnika a web3 univerzumba, és hogyan működik együtt a metaverzummal és a blokklánc technológia más részeivel.


exploring the boundless metaverse

Az internet fejlődése a Web 1.0-tól a jelenlegi Web 3.0-ig megváltoztatta a digitális világgal való kapcsolatunkat. A Web 1.0-t a statikus weboldalak jellemezték, a Web 2.0 pedig az interaktív platformok és a közösségi média korszakát nyitotta meg. Ma a Web 3.0 a decentralizációt és a blokklánc-technológiákat használja fel a digitális környezet átalakítására. Ezen átalakulás közepette a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) technológiák megjelenése mélyreható volt. Az AR és a VR magával ragadó élményeket vezetett be, lehetővé téve a digitális interakció és együttműködés új formáit. De ez még csak a kezdet.


A térbeli számítástechnika, az AR és a VR egyetlen, zökkenőmentes számítási élménybe való összeolvadása, készen áll arra, hogy újradefiniálja azt, hogyan észleljük a digitális környezeteket, és hogyan viszonyulunk azokhoz nagyobb léptékben. Ebben a bejegyzésben megvitatjuk a térbeli számítástechnika fogalmát és annak működését a blokkláncon és a web3-ban.


Mi az a térbeli számítástechnika?


A térbeli számítástechnika a technológia azon aspektusait jelenti, amelyek lehetővé teszik a fizikai és a virtuális valóság közötti határvonalak összeolvasztását. Technikai értelemben a térbeli számítástechnika a hagyományos számítási formákat, adatokat és logikát ötvözi a 3D-s helymeghatározással, így olyan magával ragadó felhasználói felületeket hoz létre, hogy a digitális elemek úgy néznek ki, mint a fizikaiak.


Gyakori tévhit, hogy a térbeli számítástechnika a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság fogalmán alapul. Valójában azonban ez egy olyan gyűjtőfogalom, amely a kiterjesztett valóság aspektusait integrálja a web3 fogalmaival, mint például a metaverzum.


A térbeli számítástechnika csak akkor lehetséges, ha az adatokat beviteli eszközökön keresztül gyűjtik, elemzik, gépi tanulás segítségével feldolgozzák, és 3D-s modellként reprodukálják, amely valós időben fedi le a fizikai világot. Ennek legáltalánosabb módja a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság hardver. A térbeli számítástechnika magában foglalja a szoftverek és hardverek használatát virtuális (vagy digitális) objektumok megjelenítésére a fizikai jelenetben, hogy azok valóságosnak és kézzelfoghatónak tűnjenek, mint ahogyan a virtuális valóságos játékok azt a látszatot keltik, mintha valóban benne lennénk a játékban.


A térbeli számítástechnika legáltalánosabb felhasználási módja a játék és a szórakoztatás, de az utóbbi időben a VR és AR technológia értékes eszközzé vált a feldolgozóiparban. De a térbeli számítástechnikát az oktatásban, az orvostudományban és más iparágakban is használták.


Hogyan működik együtt a térbeli számítástechnika a Web3-mal?


A térbeli számítástechnika leggyakoribb felhasználási módja a játék és a szórakoztatás, de ez az innováció számos más iparágban is alkalmazható. Íme néhány felhasználási eset a térbeli számítástechnikában a web3-ban és a blokklánc-térben.


Ingatlan


A blokkláncon kívül a térbeli számítástechnika már elkezdte bizonyítani hasznosságát az építészetben, a gyártásban és a tervezőiparban. Szorosan kapcsolódó iparág az ingatlanpiac. A térbeli számítástechnika önmagában is lehetővé teszi egy javasolt épületszerkezet elképzelését, mielőtt az már megépült volna. A web3 és a blokklánc technológiával, különösen a tokenizáció koncepciójával integrálva új lehetőségek nyílnak meg. Képzelje el ezt: egy építész elkészíti a tervezett épület digitális megjelenítését, tokenizálja, és eltárolja a blokkláncon. A potenciális vásárlók megtekinthetik a tervezett házat, még akkor is, ha az még meg sem épült. A térbeli számítástechnika és a blokklánc technológia e zökkenőmentes integrációja lehetővé teszi egy építési projekt létjogosultságának feltárását, valamint visszajelzést kaphat a projekt javasolt piaci értékéről, mielőtt megépülne. Ez többek között időt és erőforrásokat takaríthat meg.


Közösségi hálózatok (DAO-k)


A blokklánc-tér nagyon egyedi jellemzője a közösség ereje. Könnyen észrevehető, hogy a blokklánc-rajongók közössége, különösen, ha egy adott projekthez vagy hálózathoz kapcsolódik, szorosan összetartozó közösség, amely kereskedőkből, fejlesztőkből és technológiai rajongókból áll.


A közösségi hálózatok már léteznek a blokkláncon, de a térbeli számítástechnika integrálásával az ezeken a blokklánc-alapú alkalmazásokon folytatott interakció az üzenetváltásból egy virtuális együttműködési környezetbe léphet át, ahol a felhasználók úgy kommunikálhatnak egymással, mintha személyesen baráti beszélgetést folytatnának.


Ez a használati eset különösen a decentralizált autonóm szervezetekre vonatkozhat, amelyek felelősek a szavazásért és a platformmal vagy hálózattal kapcsolatos lényeges változásokról és eseményekről történő döntések meghozataláért. A térbeli számítástechnika lehetővé teheti a DAO-tagok számára, hogy virtuális munkakörnyezetet alakítsanak ki, ahol szélesebb körű tanácskozást és interaktívabb szavazást végezhetnek.


Web3-as játékok


A jelenlegi formájában a Web3 játékipar megérintette a térbeli számítástechnika csúcsát a metaverse koncepciójával. A web3 játékterében gyakori trend a virtuális világok létrehozása valós elemekkel, például házakkal, valamint a játékon belüli NFT-avatar megvásárlásának lehetőségével. A térbeli számítástechnika javíthatja a valós idejű játékélményt ezeken a virtuális világú játékokon.


Oktatás és képzés


A blokklánc technológia és a kriptovaluta elterjedésének egyik fő akadálya a tudás hiánya. A blokklánc technológiát számos technikai részlet fedi, ami zavaróvá, sőt ijesztővé teszi a technológiát az újoncok számára. A térbeli számítástechnika használata azonban áthidalhatja ezt a szakadékot a kriptoplatformok oktatási erőfeszítéseiben. A magyarázó YouTube-videókon túl lehetőség nyílna a felhasználók számára a blokklánc technológia gyakorlati tapasztalatainak megtekintésére és akár kipróbálására is.


Web3 projektek térbeli számítástechnikai integrációval


A fizikai és a digitális szféra konvergenciája a térbeli számítástechnikán keresztül megy végbe, felszabadítva a magával ragadó és interaktív élmények világát. Számos Web 3 projekt már most is kihasználja a térbeli számítástechnikát.

Ezek a következők:


Decentraland


A Decentraland egy virtuális valóság játék- és közösségi médiaplatform, amely lehetőséget kínál a felhasználóknak, hogy bevételt szerezzenek tartalmaikból. Az Ethereum blokkláncra épülő Decentraland a VR hardverek segítségével integrálta a VR-t, hogy interaktív világot hozzon létre, amely gazdag tevékenységekben és látnivalókban. Ezen túlmenően a platform magával ragadó játékokat vagy tevékenységeket hoz létre, mint például a digitális ingatlan és a fejlesztés lehetősége a platformon. A Decentraland a blokklánc technológia és a térbeli számítástechnika tökéletes keverékét képviseli. Az ingatlan megvásárlása a platformon létrehozza a hálózaton tárolt tulajdonjog bejegyzését. Ennek élén az intelligens szerződéseknek nevezett automatizált programok állnak. Ráadásul a platform olyan zökkenőmentes interakciót tesz lehetővé, hogy az emberek együtt végezhessenek tevékenységeket.


Spheroid Universe


A Spheroid Universe egy blokklánc-alapú platform, amely a közösségi részvétel ösztönzésével és a kiterjesztett valóság segítségével valós idejű frissítések lehetővé tételével pótolja a pontos 3D-s térképezés hiányát. A technológiai kor előrehaladtával a hagyományos térképezési módszerek szinte kihaltak, és mára a térképezés a 3D-s térképezési technikáktól függ. Ennek a leképezési módszernek a leggyakoribb módszere a kifinomult grafikus feldolgozó egységek telepítése. Mindazonáltal ezeknek a módszereknek a költséges és technológiát igénylő jellege elérhetetlenné teszi őket. Itt jön képbe a Spheroid Earth ami lehetővé teszi a 20 cm-nél nagyobb pontosságú megjelenítést vizuális pozícionálórendszerével. A technológiai jellemzőkön túl a Spheroid egy térképkészítő eszközt biztosít, amely jutalom fejében arra ösztönzi a hétköznapi felhasználókat, hogy vegyenek részt a térképezési folyamatban.


Matryx


A több mint 500 000 dolláros piaci kapitalizációval rendelkező Matryx egy decentralizált platform, amelyet arra terveztek, hogy tudományos kihívásokat oldjon meg blokklánc és VR technológia segítségével. A projekt lehetőséget kínál a VR-nak arra, hogy a gyógyszeripari szakemberek számára majdnem tökéletes pontossággal tervezzenek és szimuláljanak STEM innovációkat. Ezeket az innovációkat javaslatokként vagy jutalmakként kezelik, amelyeket elfogadhatnak felügyeleti testületek, például egy magánegyetem cég. Miután elfogadták, partnerség jön létre, és mindkét fél remélhetőleg befejezi az innovációra vonatkozó kutatást. A Maytryx hálózati környezetet biztosít a gyártók vagy kutatási rajongók számára, hogy különböző szakemberektől halljanak az ideális innováció felépítésében.


A térbeli számítástechnika vs. metaverzum


A metaverzum egy olyan fogalom, amely leírja az internet fejlődését addig a pontig, ahol a digitális elemekkel való interakció ugyanolyan jó, mint a fizikai elemekkel. A kifejezést leggyakrabban web3-as játékokra használják, de ez nem csak a játékokra vonatkozik; magában foglal minden olyan internetes alkalmazást, amely blokkláncot és térbeli számítástechnikai technológiát alkalmaz a rendkívül magával ragadó élmény érdekében.


Most az emberek kíváncsiak, mi a különbség a térbeli számítástechnika és a metaverzum között. Először ránézésre hasonlónak tűnnek. Mindkét fogalomnak ugyanaz a végeredménye, hogy a emberek számára lehetővé tegye a digitális elemekkel való interakciót, mintha azok valóban léteznének.


A helyzet pontosabb megértése érdekében érdemes úgy tekinteni rá, hogy a térbeli számítástechnika csak az egész metaverzumot felölelő puzzle egy darabja. A metaverzum egy mindent átfogó kifejezés, amely magában foglalja a játéktechnológiát, és lényegében a web következő verzióját írja le, amely immerzív, nem pedig interaktív. Ez olyan, mintha az internet jövője lenne, átmenve az átlagos webhasználatról egy teljesen immerzív élménybe.


Konklúzió


A térbeli számítástechnika, a Web3 és a blokklánc technológia három feltörekvő technológia, amelyek forradalmasíthatják azt a módot, ahogy az emberek interakcióba lépnek a digitális világgal. A térbeli számítástechnika lenyűgöző élményeinek kombinálásával a decentralizált és biztonságos Web3 és blokklánc jellegével új és innovatív alkalmazásokat hozhatunk létre, amelyek átalakítják az életünket, munkánkat és szórakozásunkat.

Comments


bottom of page