top of page

Az Apple Vision Pro megváltoztathatja azt, ahogyan a metaverzumot elképzeljük.

Az Apple új Vision Pro headsetje, amely azt állítja, hogy "a digitális tartalmat zökkenőmentesen összefűzi a valósággal," bővítheti a decentralizált digitális jövőnk határait.


Az Apple bejelentette új Vision Pro kiterjesztett valóság headsetjét, és ezzel beszállt az immerzív digitális technológia már sűrűn benépesített arénájába. Olyan erős versenytársakkal száll szembe, mint a Microsoft Hololens, a Meta Quest 3 és a Magic Leap. Az Apple az eszközt "egy forradalmi térbeli számítógépként" pozícionálja, amely "zökkenőmentesen összefűzi a digitális tartalmat a valósággal, miközben lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jelen legyenek és kapcsolódjanak másokhoz."


A modern eszköz, amely kibővíti az Apple meglévő hardverkészletét, a felhasználó szemével, kezével és hangjával irányítható. A leglátványosabb dolog talán az, hogy az Apple szerint az eszköz "olyan módon interaktál a digitális tartalommal, mintha fizikailag jelen lenne a felhasználó térben", ami azt jelenti, hogy a magas felbontású eszköz képes a tartalmat zökkenőmentesen vetíteni a felhasználó fizikai terébe.


"A Vision Pro évekkel a kora előtt jár, és teljesen egyedi - egy forradalmi új beviteli rendszerrel és ezernyi forradalmi újítással" - mondta az Apple vezérigazgatója, Tim Cook egy sajtóközleményben. "Lenyűgöző élményeket kínál a felhasználóink számára, és izgalmas új lehetőségeket teremt a fejlesztőink számára."


apple vision pro

Az eszköz néhány lenyűgöző specifikációval rendelkezik: 23 millió képponttal büszkélkedhet két kijelzőn, egyedi Apple szilícium chippel rendelkezik, és bevezeti a VisionOS-t, egy térbeli operációs rendszert, amely háromdimenziós felületet kínál, felszabadítva az alkalmazásokat a hagyományos képernyők korlátaitól, és behozva őket a valós világ területére. Az Apple szerint a felhasználók több mint 100 Apple Arcade játékot játszhatnak, bár a vállalat szerint az eszköz "új játékfajták lehetővé tételével olyan címeket tesz lehetővé, amelyek átfogóbb élményt kínálnak."


Ezenkívül az eszköz tartalmaz olyan funkciót, amit az Apple "EyeSight"-nak nevezett, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy láthassanak másokat, miközben megjelenítik a felhasználó szemeit, elvéve a headset viselésével járó kellemetlenségeket.


Bár néhány purista azt mondhatja, hogy a termék ötleteket merít a már létező eszközökből, a közelgő megjelenése jelentőséggel bír az immerzív digitális jövő fejlesztése szempontjából. Az Apple App Store nemcsak a fejlesztők számára egyik legjövedelmezőbb platform, hanem az Apple-nek egy bővülő és elkötelezett ügyfélbázisa is van, nemrégiben bejelentette, hogy meghaladta a két milliárd aktív eszközt.


Az Apple explicit elkerülte az "kiterjesztett valóság" vagy a "metaverse" kifejezések használatát a marketinganyagaiban, bár nyilvánvaló, hogy ez a technológia egy új paradigmát képvisel az immerzív digitális élmények számára, és valószínűleg alakítani fogja a Web3 fejlesztését.


A digitális jövő tervrajzának megtervezése


Korábbi megbeszélések a metaverzumról homályosak voltak, talán szándékosan is, és általában egy olyan ötlet körül forogtak, hogy egyetlen, teljesen immerzív, digitális tér, ahol a felhasználók találkozhatnak. A kifejezést eredetileg a science-fiction író, Neal Stephenson alkotta meg 1992-ben, azonban márkák és virtuális világépítő platformok felhasználták, hogy a saját verziójukra utaljanak ebből a koncepcióból, bár az adatok azt sugallják, hogy egyik verzió sem ragadt még meg igazán.


Ahogy áprilisban írtam, a metaverzum megvalósítása eddig "több tér, központosított vagy decentralizált, ahol a felhasználók többféle metaverzumélményhez férhetnek hozzá, mindenik szigorúan elszigetelve a másiktól, interoperabilitás nélkül."


Sok blockchain-alapú vállalat és alap még mindig befektetett a fejlesztésébe és továbbra is jelentős előrelépést tesz, bár úgy tűnik, hogy a koncepcionális metaverzum jövője tele van göröngyökkel, ahogyan azt a Web3 óriásvállalat, az Animoca Brands is jelzi, amely nemrégiben visszavette metaverzum finanszírozási fókuszát.


Az Apple belépése a virtuális technológiába jelentős változást jelezhet egy amúgy stagnáló területen. Az Apple az egyik legnagyobb technológiai vállalat a világon, bár korábban hallgatag volt a blokklánc-technológiával vagy a Web3 jövőjével kapcsolatos megbeszéléseknél. Habár az App Store néhány blokklánc-játékot támogat, ugyanakkor jelezte az elutasítását a Web3 iránt azzal, hogy nem engedi mentesülni az NFT-ket a 30%-os "Apple adótól" az alkalmazáson belüli vásárlásoknál.


Cook korábban szkepticizmusát fejezte ki a metaverzum koncepciója iránt - vagy legalábbis a metaverzum eddigi homályos leírásmódja iránt.

"Mindig fontosnak tartom, hogy az emberek megértsék, mi is valójában valami" - mondta Cook a Bright című holland kiadásnak 2022 szeptemberében, amikor elkezdtek terjengeni a pletykák arról, hogy az Apple a virtuális valóság felé hajol. "És én tényleg nem vagyok biztos benne, hogy az átlagember el tudja mondani, mi is a metaverzum."

Cook korábban elutasította az immerzív digitális és virtuális technológiát mint olyasmit, amit rövid időre lehet használni, de "nem alkalmas arra, hogy rendesen kommunikáljunk."

"Nem hiszem, hogy az ember egész életét így akarja élni" - mondta a Brightnek, bár az augmented reality (AR) ötletére pozitívabban reagált, azt mondva, hogy "ez egy mély technológia, ami mindenre hatással lesz."


A Vision Pro az Apple döntő kijelentése a metaverzum jövőjéről, anélkül, hogy a metaverse szót használná. Azáltal, hogy létrehozza a technológiai keretet, az Apple meghatározza, milyennek kell lennie az immerzív digitális élményeknek, és ezzel megnyitja az utat a Web3 területén belüli és kívüli fejlesztők számára, hogy olyan termékeket hozzanak létre, amelyek a Vision Pro keretébe illeszkednek.


"Az Apple Vision Pro azt mutatja, hogy az internet jövője a kiterjesztett valóságban (XR) van" - mondta Andrea De Marco, a Spheroid Universe ügyvezető igazgatója. "Tim Cook kőbevéste ezt az elméletet, amikor a Vision Pro-t a számítástechnika következő hullámával azonosította, a Mac és az iPhone utáni korszakként jellemezte."

"Ez az elmélet olyan elméletekre épül, amelyeket az elmúlt pár évben a metaverzum ipara kidolgozott" - tette hozzá Andrea De Marco, a Spheroid Universe ügyvezető igazgatója.


spheroid universe on apple's vision pro

Például az Apple a hétfőn tartott Worldwide Developers Conference rendezvényen bevezette a digitális személyiségek saját verzióját, ami központi fogalom a Web3 számára. A készülék gépi tanulást és az eszköz előlapi érzékelőit használja egy természetes és dinamikus digitális avatar létrehozására, amely utánozza a felhasználó arc- és kézmozgásait.


A Disney-kapcsolat


Az új eszköz bevezetésével egyidejűleg a cég bejelentette együttműködését a Walt Disney Company-vel, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy újszerű immerzív módon lépjenek kapcsolatba a Disney sportokkal, műsorokkal és filmekkel.

"Ez a platform lehetővé teszi számunkra, hogy a Disney-t olyan módokon hozzuk el a rajongóinknak, amelyek korábban lehetetlenek voltak" - mondta el a Disney CEO-ja, Bob Iger a WWDC bemutató során.


A Disney média integrálása az Apple új eszközére valószínűleg folytatása annak a metaverzum stratégiának, amit először 2022 közepén kezdett el hangsúlyozni. Ekkor a Disney bejelentette, hogy a Polygon blokkláncot választotta, és vezetőket alkalmazott az immerzív virtuális élményekbe való belépéséhez. Ezt követte az erőforrások fokozott felhasználására irányuló erőfeszítés a Web3 terén egy NFT-kre és decentralizált pénzügyekre specializálódott belső jogtanácsos álláshirdetésével.


Azonban a Disney látszólag letette a voksát a terveiről 2023 márciusában, amikor hírek szerint 7 000 alkalmazottat bocsátottak el, köztük azokat is, akik a metaverzum csapatában dolgoztak. A Disney újraéledt érdeklődése a virtuális technológia iránt úgy tűnik, hogy újra megnyithatja ezt a fejezetet, bár az Apple erőforrásaival együtt. Ezzel tovább legitimizálja a felbukkanó technológiát és bemutatja annak lehetséges felhasználási módjainak mélységét a Disney rajongók milliárdjai számára világszerte.


Apple Vision Pro a mainstream vonzerő?


Bár a Vision Pro kétségtelenül potenciállal bír a digitális jövőnk átalakítására, a szakértők szerint az eszköz jelenlegi állapotában nem a széles körű fogyasztásra készült, ami korlátozza annak hatókörét, legalábbis kezdetben, azokra a korai adaptálókra, akik hajlandók kifizetni a 3 500 dolláros árat.


„Tudják, hogy ez egy olyan fejlődés, amely időbe telik” - mondta Jeff Fieldhack, a Counterpoint Research kutatási igazgatója a New York Times-nak.


Azonban a szakértők ugyanakkor elismerik, hogy ez egy komoly technológiai ugrás előre, amely hatással lesz sok további iparágra. Még nem világos, hogy az új eszköz ösztönözni fogja-e a Web3 fejlesztőket arra, hogy új viselhető eszközöket hozzanak létre hasonló funkciókkal, vagy hogy az Apple végül engedélyezni fogja-e a Web3 platformokat és alkalmazásokat a kiterjedt, többdimenziós ökoszisztémájába, bár kétségtelenül lerakta az alapjait.


Cathy Hackl, a Journey vezérigazgatója, a metaverse vezető tisztviselője úgy véli, hogy a Vision Pro "elviszi az szórakozást és a kommunikációt a következő szintre."


Hackl, aki korábban mind az Oculus, mind a Magic Leap cégeknél dolgozott, azt mondta a CoinDesknek: "Ez a legfejlettebb technológiai termék, amit valaha létrehoztak."

"Ez egy szuperszámítógép. Ez az eszköz egy mérföldkő egy olyan jövőbeni XR eszköz felé, amelyen az Apple továbbra is dolgozni fog."


Comments


bottom of page