top of page

A kiterjesztett valóság (XR) víziója: Most vs A Jövő!

Egyszer, talán a nem is olyan távoli jövőben, mindannyian megtapasztalhatjuk a mindennapi életünket meghatározó hordható számítógépek korát. Számos technológiai vállalat komolyan hisz ebben a jövőben. Mark Zuckerberg például meggyőződéssel vallja, hogy az emberek egyre inkább az egyik vagy másik metaverzumban töltik majd idejüket. Azonban még mindig rengeteg fejlődés előtt állunk, mivel a jelenlegi VR headsetek, amelyeket ma 2023-ban használunk, még mindig nem érik el a kívánt szintet. A számítógépek, pixelek, akkumulátorok és minden egyes technológiai eszköz az arcunkon valószínűleg túl sok kellemetlenséget okoz, hogy az emberek hosszú órákon át használják. De abban reménykedünk, hogy a technológia tovább fog fejlődni és egyre könnyedebbé válik, egészen addig, amikor már csak egy átlagos szemüveg lesz. Ekkor lehet, hogy mindenki szívesen viseli majd nap mint nap.


apple vision pro vs. Meta smart glass

Az egyik a Quest 3, a Meta legújabb és legfejlettebb XR headsetje. Az elméletem szerint az egyik oldalon vannak az XR headsetek a skálán, míg a másikon az okosszemüvegek. A Meta az okosszemüvegeket is bemutatta az eszközkínálatában, nevezetesen a RayBan Meta Smart Glasses-t, amelyeket más néven RayBan Stories-ként is ismerünk. Jelenleg ezek még egyszerű eszközök, amelyek egy kamerát, kis hangszórókat és akkumulátort tartalmaznak, de már most képesek okos trükköket kivitelezni. A jövőben a technológia talán elég erőssé válik ahhoz, hogy az emberek mindennapjuk részévé tegyék ezeket az eszközöket. Az XR headsetek egyre kisebbek és könnyebbek lesznek, az okosszemüvegek pedig egyre fejlettebb technológiával rendelkeznek. Az olyan vállalatok, mint a Meta, jelentős beruházásokkal fejlesztik ezeket az eszközöket, és versenyeznek azzal, hogy melyik stratégia hozza meg először a sikert.

Quest 3: A Meta legújabb kiterjesztett valóság (XR) headsetje - Részletek és összehasonlítások


Kezdjük a headsettel. Nézzük meg közelebbről a Quest 3 headsetet, ami a Meta legújabb és legfejlettebb alkotása. Az idei évben a cég komoly lépést tett a kiterjesztett valóság fejlesztésében, ezzel megnyitva az utat a mindennapi használathoz. Előző generációkhoz képest, ahol a környezet megjelenítése utólagosnak érződött, most egy sokkal kényelmesebb és intuitívabb élményben lehet részünk. A Quest 3 továbbra is elképesztően magával ragadó, teljesen kizárja a külvilág fényeit és széles látómezővel rendelkezik. Az eszköz külső részén drámai fejlesztéseket hajtottak végre az érzékelők terén, ami "pass through" funkcióját drámaian javítja az előző verzióhoz képest.


meta quest 3

Az új headset most már élénk színekkel, térhatású megjelenítéssel, minimális késleltetéssel és kiváló felbontással büszkélkedik. Az "pass through" fejlesztésnek gyorsan megmutatkozó előnyei vannak. Az első és legfontosabb, hogy az inicializálás most jóval intuitívabb. Elviheted új helyre, és amikor felteszed, magától azonnal feltérképezi a szoba padlóját, a rendelkezésre álló tér területét, a szobában található tárgyakat meglepően pontosan. Mindezt egy pár RGB kamera és egy középen található Lidar szenzor segítségével teszi. Tehát nem kell többé kézi rajzokkal meghatározni a játéktér határait, és betartani azokat. Az egész olyan természetes.


Most valószínűleg azt kérdezed, mennyire jó a Quest 3? Jobb, mint a Quest Pro? Igen, a Quest Pro-nál jobb, de nem éri el az Apple Vision Pro színvonalát. Azonban alapvetően jól működik, mert térhatású és élénk színeket kínál, szinte valós időben, tehát kontrasztos színekkel láthatod a kezeidet és könnyen megtalálhatod a kontrollereket bárhol a szobában, akár felvenni, akár letenni őket, anélkül, hogy valaki átadná őket neked. Számos hasonló előnnyel jár. A közeli tárgyak és a látómeződ széle közelében lévő dolgok kissé torzítva jelennek meg, de ez nem elég jó minőségű ahhoz, hogy felkapja a telefont, és elkezdje használni a képernyőt. Tehát, ha üzenetet kapsz, akkor is le kell venned a headsetet, hogy elolvasd.


Az Apple Vision Pro és a $500-s headset közötti különbségek


Tudom, hogy feleslegesnek tűnik összehasonlítani egy 3500 dolláros headsettel, és valóban az is, de sokan megkérdeznek erről, és az én azon kevesek közé tartozom, aki mindkettőt kipróbálta. Szóval azt mondhatom, hogy igen, az Apple Vision Pro még mindig a legjobb "pass through" élményt nyújtó eszköz, amit valaha is tapasztaltam. Még emlékszem, hogy jegyzeteltem a telefonomon, miközben még mindig a headsetet viseltem, egyszerűen hihetetlen volt. De egy 500 dolláros headset esetében, igen. Ez ugyanolyan fantasztikus, mint amilyennek elképzeled. És a menü tényleges felbontásával és a kontrollerek pontosságával kombinálva úgy gondolom, hogy fantasztikus. És persze a headset körül sokkal jobb minőségű szenzorok jelenléte másik előnye, hogy tulajdonképpen nincs is szükség a kontrollerekre. Mindig lehetőséged volt választani, hogy vagy a kontrollereket használod vagy a kezeidet. És ezek a kontrollerek az évek során jobbak lettek, kisebbek, és elég jók, jobb haptikus visszajelzéssel rendelkeznek, mint valaha. De a kézmozgás követése is sokkal jobb és valóban intuitívabb és reaktív. És úgy gondolom, hogy ez ismét kulcsfontosságú a jövőre való tekintettel. Tehát ezt a csípő mozdulatot itt használod a menü megjelenítéséhez és mozgatásához a kiválasztott elemek között. Gyakorlatilag körbenézhetsz a menükben, megérintve a digitális menüt és az ujjaddal a térben dobálva őket. Vagy megfoghatod az ablakot és egyszerűen mozgathatod, letéve egy asztalra vagy lebegve a levegőben, és csak ott marad, ami egész fantasztikus. Szóval szinte minden természetes, a gépelés kivételével. Működik úgy, ahogy várnád, mintha egy virtuális billentyűzeten gépelnél, ami a térben lebeg. De ehhez bizony több gyakorlásra lesz szükség, mert nincs haptikus visszajelzés. Lásd, a másik mozdulatokról beszéltem, amikről majdnem mindig van haptikus visszajelzés, az ujjaid összeérésének érzése, ami valóban érdekes. Ezzel a billentyűzettel valahogy csak egy láthatatlan síkon tapicskolsz a levegőben, ahol a billentyűzetnek lennie kellene, tehát az egy kicsit nehezebb.


quest 3 gaming

Azonban a headset fő értékesítési pontja továbbra is a játékok játszása, ebben továbbra is nagyon jó, és ugyanazokat a játékokat futtatja, amelyeket a Quest 2 is tudott futtatni, és vannak olyan játékok is, amelyeket a Quest 3-ra optimalizáltak, és itt még jobban működnek. A headsetben egy újgenerációs Qualcomm Snapdragon XR2 chip található, magasabb felbontás per szem, tágabb és lenyűgözőbb látómezővel, és véleményem szerint kissé kényelmesebb az új pántnak köszönhetően, amely javítja a súlyelosztást. Tehát egy csomó játékot kipróbáltam, tényleg élveztem ezt a golfozós játékot, ami meglepően realisztikus élményt nyújtott annak fényében, hogy olyan szintű grafikát és irányítást vártam, mint a mini golfban. Emellett játszottam pingpong-ot is, amihez van egy furcsa többjátékos mód online, ahol valaki más avatarja csak úgy megjelenik a térben, 3 méterre tőled, de nincsenek lábai. De vannak olyan klasszikusok is, mint a Beat Saber, a Super Hot, és még néhány új cím, mint a The Rotag is Blowing Up. Az összes ilyen dolog a fő ok, amiért ma ilyesmit vásárolnál, hogy fél órát tölts benne.


De ismétlem, a technológia egyre kisebbre zsugorodik, minden évben egyre jobban, egészen addig, amíg valami hasonlóhoz nem ér el, mint ezek a "okosszemüvegek".


Meta Smart Glasses: Az okosszemüvegek jövője?


Szóval beszéljünk az okosszemüvegről. Tehát itt vannak a Meta Okosszemüvegek, és vannak hozzájuk hasonlók, de ők a spektrum másik végén helyezkednek el, ahol csak annyi dolog férhet bele egy átlagos kinézetű szemüvegbe, amit senki sem vesz észre első ránézésre. De az idő múlásával, ahogy a technológia jobbá és erősebbé válik, és egyre kisebb lesz, ezek a dolgok egyre erősebbek lesznek, és képesek lesznek több mindent csinálni. Jelenleg ez egy 12 megapixeles kamera egy kis LED-fénygyűrűvel, amely jelzi, amikor felvételt készít vagy fényképet készít. Van egy exponáló gombja a tetején, valamint egy apró számítógép belsejében némi adat tárolóval, egy érintőpad az oldalán, néhány mikrofonnal, és ezek a nagyon apró tűlyukak a hangszórók, amelyek közvetlenül a fülekbe irányítják a hangot. Először talán nem tűnik soknak, de amikor közvetlenül a telefonhoz csatlakoztatják, és a Meta View alkalmazással használják, ez a kis számítógép meglepő dologokra képes a szemed előtt. Természetesen használhatod a kamerát ahhoz, hogy POV képeket és videókat készíts csak a exponáló gomb megnyomásával.

Ray-Ban  Meta Smart Glasses

A videók maximum 60 másodpercesek és portré módban készülnek. De őszintén szólva, mindezek ellenére ezek valójában egészen jó minőségű videók, és ígéretesnek tűnnek. Elképzelhető, hogy például autós felvételekhez használhatnám őket, ha szélesvásznú felvételt is készíthetnék velük, az lenne igazán fantasztikus. Ezenkívül indíthatod a felvételt vagy készíthetsz fényképet egyszerűen azzal, hogy azt mondod, "Hé, Meta, készíts egy képet." Így láthatod, hogy egész gyors volt a válasz, a kis fény is világított. Nem tudom, hogy gyakran akarod-e hangosan kimondani ezt a mondatot, szóval lehet, hogy inkább egyikükhöz ragaszkodsz, de igen, van benne beépített hangasszisztens.


Ezen kívül üzeneteket küldhetsz és fogadhatsz a WhatsApp Messengeren keresztül. De ez csak hangban történik, itt nincs beépített képernyő. Tehát valóban a hanggal teljesen irányítható élményekhez használható a legjobban. Folyamatosan csatlakozik a telefonodhoz Bluetooth-on keresztül, így zenét is hallgathatsz. Ezek a kis hangszórók elég irányítottak ahhoz, hogy fél hangerőnél tényleg nincs sok hang szivárgás. És nagy hangerőn, valahogy úgy szól, mintha valaki nyitott fejhallgatóval melletted hallgatna zenét.

De feltehetsz kérdéseket a Meta virtuális asszisztensnek, a kis mesterséges intelligenciának, ami beépítve van ebbe a kis szemüvege. És meg kell kérdezned tőle, "Hey, Meta, milyen idő lesz holnap?" Majd azonnal felolvassa a válaszokat a füledbe. Így most már tudom, hogy esni fog az év utolsó részében, remek. Megkérdezhetsz tőle véletlenszerű kérdéseket az emberekről is. Megkértem, hogy írjon egy verset, és valóban adott nekem egy verset. Az internethez van csatlakoztatva a telefonodon keresztül, így rengeteg mindent képes csinálni. Szórakozásból megkértem, hogy írjon nekem egy köszöntő beszédet, amikor színpadra lépek a napszemüveget viselve. És amikor színpadra léptem, már el is kezdhettem mondani a köszöntő beszédet, mert ő azonnal felolvasta a fülembe, amit gondoltam, hogy ez elég mókás trükk. Mindez a Meta új Llama 2 nyelvmodelleken alapul. Tehát elég folyékony, és nem kell olyan konkrét kifejezésekre támaszkodnod, hogy tovább tartsd a beszélgetést. Tudod, nem a legjobb mesterséges intelligencia asszisztens, amit valaha hallottam, és még mindig vannak korlátai, még mindig nem tud ébresztőt állítani, vagy hozzáférni olyan harmadik fél szolgáltatásokhoz, amelyek nem a Meta-hoz tartoznak. De az a tény, hogy most is telefonálhatok, és te nyilvános helyen észre sem vennéd, az tulajdonképpen a lényeg.

Két különböző RayBan stílus közül lehet választani. Az egyik a Headliner, a másik pedig a Wayfarer. Az egyértelmű hátrány az akkumulátor élettartama. Úgy értem, ez egy kicsi akkumulátori. Tehát jó, hogy van egy vezeték nélküli töltő tok. Tehát, amint leveszed őket, csak beleteszed a tokba, és újratöltheted őket, tulajdonképpen olyan, mint a fülhallgatók. Szóval inkább arról van szó, hány alkalommal tudja a tok újratölteni őket. Őszintén szólva, egyetlen feltöltéssel, ha sok zenét hallgatok, és sok fényképet és videót készítek, képes vagyok két órán belül lemeríteni ezeket. De a gyártó szerint a töltő tokkal együtt összesen 36 óra akkumulátor-üzemet ígérnek. A felvételi jelzőfény egyik oldalon található, a kamera pedig a másik oldalon. Így az egészet szimmetrikussá teszi, ahogyan a normális szemüvegeknek lennie kellene. De a lényeg az, hogy ez egy olyan technológia, amit egy normál kinézetű szemüvegbe lehet belezsúfolni 2023-ban, anélkül, hogy furcsán nézne ki a jelenlegi technológiával. De minden évben egyre több és több ilyen dolog lesz, és továbbra is ilyen kinézete lesz.


Okosszemüvegek: Ki lesz az új technológia uralkodója?


Tehát a kérdés az, te mire számítasz, melyik technológia terjed el először? És ez egy olyan kérdés, amelyre a technológiai vállalatoknak válaszolniuk kell, mielőtt belevágnak az előállításba.

Nos a Meta mindkettőbe befektetett.

Talán mindkét oldalon nyernek, és részt vesznek. De ha te a Snapchat vagy, már kipróbálták az okos szemüvegeket, és talán később folytatni fogják. Ha te az Apple vagy, egyértelműen elkezdték az Apple Vision Pro-val, és megpróbálják évről évre miniaturizálni és kicsinyíteni. De melyik oldal nyer? És micsoda idők ezek mindannyiunk számára! Mert a technológia, amit tíz vagy húsz év múlva az arcunkon fogunk hordani, hihetetlennek fog tűnni a maihoz képest. Ugyanúgy, ahogyan a tíz évvel ezelőtti technológia régimódinak tűnik a maihoz képest. Tehát mindezek után ezt hagyom neked:


Egy, a Quest 3, 500 dollárért fantasztikus, és ha VR headsetet vagy kitejesztett valóságú headsetet keresel, bátran ajánlom ezt, egészen használható.


Kettő, az Apple Vision Pro továbbra is azon az úton van, hogy 2024 elején megjelenik, és szerintem elég fantasztikus lesz.


Három, eléggé biztos vagyok abban, hogy egy olyan jövő felé tartunk, ahol számítógépek lesznek az arcunkon. Valahol úgy érződik, mintha egyre inkább lendületet vennénk és egyre több befektetés irányulna erre. Szóval még ha nem hiszed, hogy huzamosabb ideig mindannyian ilyen szemüveget fogunk hordani, valószínűleg nem ez lesz az, hanem valami kisebb, és lassan egyre több időt töltünk majd számítógépes feladatokkal.


Szóval melyik oldalt választod?


Comments


bottom of page