top of page

A Google és a Samsung XR headset várhatóan 2024-ben jelenik meg

Az elkövetkező években új technológiai forradalomnak lehetünk szemtanúi, és egyik fő szereplője ennek a fejlődésnek a Samsung és a Google. A legújabb hírek szerint a két cég együttműködik egy kevert valóság (XR) headset fejlesztésében, amely várhatóan 2024 nyarán jelenik meg a piacon. Ez a lépés azt mutatja, hogy mindkét vállalat komolyan veszi a kevert valóság fejlesztését, és versenybe száll az Apple Vision Pro-val és a Meta Quest 3-mal.


Samsung XR headset and Android XR Operating System

A Samsung XR Headset


A Samsung XR headset a Samsung által gyártott és kiadott kiterjesztett valóság alapú eszköz, amely a virtuális és a kiterjesztett valóság élményét hozza el a felhasználók számára. Bár a Samsung részletekbe menő specifikációkról még nem adott hivatalos tájékoztatást, a fejlesztői és gyártói hátteréből adódóan várható, hogy a headset magas minőségű és kiváló teljesítményű lesz.


A Samsung XR headsetre irányuló elvárások magasak, különösen az Apple Vision Pro bemutatása után. Az Apple új headsetje egy luxus eszköz lesz, amelynek ára 3500 dollár. Habár a Vision Pro szűk réteg számára lehet csak elérhető, a Samsungnak meg kell találnia az egyensúlyt a minőség és az elérhetőség között. Az új Samsung headset várhatóan versenyképes áron lesz elérhető, és széles körben elterjedhet.


Az XR headset tervezését közvetlenül befolyásolta az Apple Vision Pro bemutatása. A Samsung eredetileg 2024 februárjára tervezte az XR headset piacra dobását, azonban a tervezés módosítása és az alkalmazott technológiai újítások miatt a bejelentésre és a piaci megjelenésre egyaránt további időre van szükség. Az Apple hatalmas lendületet adott az XR technológiáknak, és a Samsungnak igazán kiváló terméket kell előállítania ahhoz, hogy versenyképes maradjon.


A Google alkalmazottjai, akiket értesítettek a késedelemről, úgy tűnik, nem tartották valószínűnek, hogy az XR szemüveg olyan szintű lenne, mint az Apple Vision Pro. Egy Google alkalmazott a Business Insidernek nyilatkozva azt mondta, hogy még a késleltetett bejelentési időszakban sem biztos, hogy elegendő idő lesz az XR eszköznek ahhoz, hogy versenyképes legyen az Apple Vision Prohoz képest.


A Samsung a hardver oldalra összpontosít, és arra törekszik, hogy magasabb felbontású kijelzőket használjon a headsetjéhez mint az Apple Vision Pro-hoz használtak. A kiváló minőségű kijelzők és a Samsung tervezési tapasztalata biztosítani fogják, hogy az XR headset elérje az elvárásokat.


A Google is aktívan részt vesz a projektben, az Android XR operációs rendszer fejlesztésével segítve a headsetet. A Google és a Qualcomm is fontos partnerek a fejlesztésben, és egyes szempontokban közösen dolgoznak a projekt megvalósításában. Az összehangolt munka minden részét összeillesztve segíti a Samsung XR headsetet a piacra jutásban.

A Qualcomm Szerepe


A Qualcomm, mint chipgyártó, játszik kulcsszerepet a projektben. A vállalat híres a chipejeiről, amelyeket már évek óta szállít kiterjesztett valóság és virtuális valóság headsetekhez. A jövőben a Qualcomm még jobb chipekkel szeretne előrukkolni, és elindítani egy új hullámot a VR és XR headsetek terén.


A Samsung és a Qualcomm már korábban is sikeresen együttműködtek a mobiltechnológia terén, így az XR headset projektben is könnyen tudnak együttműködni. A Qualcomm gyártja a Galaxy telefonok processzorait, amelyek a Samsung telefonok alapjait képezik, és az Android operációs rendszer is szorosan kapcsolódik a Qualcomm technológiához. Az XR headset létrehozása során a Qualcomm a minőségi chipjeivel járul hozzá az eszköz teljesítményéhez.


Az Qualcomm azonban nem csak a Samsung XR headsetet támogatja, hanem olyan partnerekkel is együtt dolgozik, mint a Microsoft és a Meta. A Qualcomm jövőbeli Oryon processzorai is sokkal fejlettebb VR és AR élményt ígérnek, ami új lehetőségeket teremt a headsetek terén.

A Google XR Ökoszisztéma


A Google több szempontból is segíti a Samsung XR headsetet. Az Android XR operációs rendszerrel elősegíti az eszközöket, és a Google szoftveres megoldásaival további értéket ad a headsetnek. Emellett a Google tervezi az XR ökoszisztéma kialakítását, amely meghaladja a Samsung XR headsetet.


A Google egy "mikro XR" platformot épít, amelyet licencelhetnek más headset gyártók. Ez hasonló ahhoz, ahogyan a Google az Android operációs rendszert más telefon gyártóknak szolgáltatja. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy több vállalat részt vegyen az XR headsetek piacán, és új szoftveres alkalmazásokat és fejlesztéseket hozzon létre.


A Google váltása a szoftver irányába a "Project Iris" nevű AR szemüveg projekt leállításával is összefügg. A Google főszereplője, Clay Bavor, távozott a vállalattól, és a Google most az AR és VR szoftverekre összpontosít, hogy széleskörű licencelési lehetőségeket kínáljon a headsetgyártók számára. A Google törekszik arra, hogy létrehozza az XR ökoszisztémát, amely széleskörű és nyitott minden fejlesztő számára.


A térbeli számítástechnika egy olyan technológia, amely összehangolja a processzorok és eszközök működését a valós térrel, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy térbeli élményeket éljenek át. Ez magában foglalja a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) alkalmazások fejlesztését, amelyek általában olyan élményeket kínálnak, amelyek a fizikai és a digitális világokat egyesítik.


A Google még mindig szorosan együttműködik a Samsungnal és a Qualcommmal a headset fejlesztésében, és az új XR ökoszisztéma megalkotásában. A közös munka az Android XR operációs rendszer és a Qualcomm processzorok terén jelentős előnyöket hozhat mindhárom vállalatnak.

A Verseny a Meta Quest 3 És az Apple Vision Pro Ellen


A kevert valóság headsetek egyre népszerűbbek és elérhetőbbek lesznek a közeljövőben. A Samsung és a Google együttműködése egy új korszakot nyit meg az XR technológiák terén. Az XR headsetek nemcsak a szórakozás területén hozhatnak új élményeket, hanem az oktatásban, a munkahelyi alkalmazásokban és sok más területen is.


Az elkövetkező években izgalmas fejleményekre számíthatunk az XR headsetek terén. A verseny fokozódik, és az innováció hajtóereje az olyan vállalatok, mint a Samsung, a Google, az Apple és a Meta. Az XR technológiák széles körű elterjedése nemcsak új élményeket hozhat az embereknek, hanem új lehetőségeket is teremthet a tartalomkészítők és a fejlesztők számára.


Az XR headsetek várhatóan 2024-ben érkeznek, és izgalmas időszakot ígérnek azoknak, akik készek felfedezni a határtalan valóság és virtuális világ közötti teret. Várjuk hát izgatottan a jövőbeli fejleményeket, és készüljünk fel egy új dimenzió felfedezésére!


Comments


bottom of page